I ateljén hos Gunnar Erkner, Skagshamn
 

Du behöver QuickTime för rundturen


Välj ett rum:


Ateljén 1


Ateljén 2


Verkstaden


Arkivet


Toaletten
Fotoverkstan
Kompassv. 10
89178 Bonässund
Tel: 070-2930068
Epost: info@fotoverkstan.se

 
Här, i ett gammalt fiskeläge utanför Örnsköldsvik, har Gunnar Erkner bott i över 30 år.

I ateljén har han tillbringat många och långa arbetsdagar. Inredningen vittnar om obändig fantasi och skaparlust. Konstverk i skiftande tekniker samsas med böcker, verktyg, lekfulla samlingar och mycket annat.

Gunnar Erkner, Skagshamn
Gunnar Erkner har sina rötter här vid kusten. Han föddes i Grundsunda 1929 men flyttade söderut som ung. Efter utbildning vid Konstfack blev han kvar i Stockholm under många år. Bland annat arbetade han med layout och illustrerade en lång rad böcker av Erik Asklund, Birger Norman och andra kända författare.

Men Norrland lockade. 1975 återvände han till Örnsköldsvik och bosatte sig i Skagshamn. Sedan dess har han med liv och lust deltagit i bygdens kulturliv. Inte bara som mångsidig konstnär, utan även som författare till intressanta böcker och småskrifter om Höga Kusten.

Hösten 2006 upphörde Erkner-epoken i Skagshamn. Konstnären och hans hustru har sålt sitt gula hus vid havet för att flytta till Kramfors. Men fotografen hade tur. Han hann dokumentera ateljén och dess inredning innan flyttlasset gick. Var så god! Titta in i ateljén med hjälp av modern kamerateknik.

Skagshamn ligger vid nordligaste delen av Världsarvet Höga Kusten. I närheten finns också Skeppsmaln (Skeppsmalen) och fyrplatsen Skagsudde. Fotoverkstan har gjort en rundtur även därifrån <här>.
 

Foto: Jakob Norstedt-Moberg